Povrchové úpravy kovových plotov

Povrchové úpravy kovových plotov

Ak uvažujete nad kúpou kvalitného a funkčného oplotenia pre váš pozemok, jedna z najlepších možností, ktoré si môžete vybrať, sú kovové ploty. Vďaka ich odolnosti a trvácnosti dokážu poskytnúť vášmu majetku skvelú ochranu a bezpečnosť, a sú tiež dostupné v mnohých prevedeniach a povrchových úpravách.

Takmer každý pozemok býva chránený oplotením, a takmer každý plot si vyžaduje istú povrchovú úpravu.

Pri výbere nielen kovového plota je dobré sa zamerať na niektoré faktory, podľa ktorých sa môžete ľahšie rozhodnúť.

Aký účel by malo vaše oplotenie spĺňať? Kde je situovaná vaša stavba, na akom mieste sa nachádza? Akú by malo mať oplotenie trvácnosť a odolnosť voči počasiu a poveternostným vplyvom?

Pri voľbe povrchovej úpravy kovových plotov je takisto dobré zohľadniť niektoré veci, ktoré pri výbere hrajú dôležitú rolu.

Pletivo kovových plotov býva dostupné vo viacerých prevedeniach a povrchových úpravách.

Existuje niekoľko druhov pletív kovových plotov, z ktorých každé disponuje svojimi špecifikami a parametrami, a má iné povrchové úpravy.

Na oplotenie sa používa štvorhranné pletivo, zvárané pletivo v rolkách a zvárané panely.

Štvorhranné pletivo:

  • pozinkované - vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu. Je pevné, odolné a oderuvzdorné.
  • poplastované - vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu a následne potiahnuté PVC. Pôsobí upravené a esteticky a nie je potrebné ho natierať.

Zvárané pletivo v rolkách:

  • je vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu. Po zváraní je elektrostaticky poplastované vysokoadhéznym polyetylénom.

Plotové panely:

  • pozinkované - sú po zváraní žiarovo pozinkované. Zvary panela sú chránené pod vrstvou zinku. Sú odolné a oderuvzdorné. Majú vysokú odolnosť voči korózii.
  • poplastované - sú vyrobené z drôtov, pred zváraním pozinkovaných. Majú veľmi kvalitnú antikoróznu úpravu. Ich odolnosť voči korózii je vysoká, a sú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach.

Momentálne je najkvalitnejšiu antikoróznou úpravou pozinkovaný drôt s obsahom 50 gramov zinku na m2 a vypaľovaný exteriérový polyester s minimálnou hrúbkou 100 mikrónov.

Chcete, aby váš plot bol nielen odolný a trvácny, ale aby tiež pôsobil estetickým dojmom?

Existujú aj rozličné farebné prevedenia kovových plotov, z ktorých si môžete zvoliť ten, ktorý vám najviac vyhovuje a spĺňa vaše predstavy. Častou voľbou býva aj antracitová farba pletiva, no farebné portfólio obsahuje aj mnoho iných odtieňov a farieb.

Natieranie kovových plotov.

Pevné kovové ploty mávajú síce dlhú životnosť, no dôležitá je aj ich povrchová úprava.

Natieranie plotu zabezpečuje jeho trvácnosť a odolnosť voči poveternostným vplyvom a zlepšuje aj jeho vzhľad. Náter predlžuje životnosť plotu a možno ho tiež farebne prispôsobiť okoliu a vašim požiadavkám a predstavám.

Pred tým, ako sa náter nanesie na oplotenie, je potrebné povrch plotu vyhladiť a odstrániť jeho nedokonalosti.

Aká povrchová úprava plotu by najlepšie vyhovovala vám?

Pred zodpovedaním tejto otázky je namieste si položiť tieto otázky:

Na akom mieste je vaša stavba situovaná?

Aké je jej okolité prostredie?

Chcete farebne zladiť niektoré aspekty, aby spolu harmonizovali? Chcete vyzdvihnúť farbu plotu tak, aby vystupovala z prostredia? Akú cenu si za úpravu plotu predstavujete?

Úprava kovových plotov.

Veľmi dôležitou pri výbere úpravy plotu je jeho antikorózna úprava a odolnosť voči hrdzi. Žiarové zinkovanie je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zabrániť korózii a zvýšiť odolnosť a trvácnosť kovového plotu.

Ak sa rozhodujete pre vhodnú povrchovú úpravu vášho kovového plota, mali by ste vedieť, nakoľko je vaše oplotenie a pletivo ohrozené vplyvom korózie. Taktiež je dôležité brať do úvahy aj estetickú funkciu vášho plota a to, aký účel by malo spĺňať.

Je dobré sa zamyslieť aj nad tým, kde je oplotenie inštalované a čo by malo chrániť a vymedzovať. Ide o stavbu rodinného domu, či o stavebnú budovu? Alebo je to vo vašom prípade chovný priestor pre zvieratá?

Jedným z absolútne najodolnejších a najpevnejších materiálov na výrobu oplotenia je oceľ. Oplotenie sa vďaka jej použitiu stáva trvácnym a silným a má dlhú životnosť.

Všeobecné špecifikácie.

Každý plot a každé plotové pletivo má svoje špecifikácie, a vyžaduje si iný prístup a povrchovú úpravu.

Pre mnohé je podstatná jeho pevnosť, odolnosť voči korózii či vplyvom počasia. Obrovským plusom kovového pletiva je jeho dlhá životnosť, trvácnosť či oderuvzdornosť.

Váš plot je vaša voľba. Rovnako aj jeho povrchová úprava. Podstatné je, aby bola úprava kvalitná, trvácna a priniesla vám želaný efekt, s ktorým budete dlhú dobu spokojní.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk