Najodolnejšie plotové pletivá – ktoré sú to?

Najodolnejšie plotové pletivá – ktoré sú to?

Chystáte sa ohradiť pozemok či záhradu? Ak hľadáte odolné a stabilné oplotenie, ktoré bude zároveň dobre vyzerať a finančne výhodné, stavte na pletivo.

Skúsenosti nás naučili, že je dobré si svoj pozemok či záhradu nejakým spôsobom ochrániť – ohradiť. Postaviť bariéru, najčastejšie v podobe plota, ktorá by vám zabezpečila súkromie a zároveň chránila váš majetok.

Aké oplotenie je to pravé?

Existuje veľmi veľa typov plotov. Ako teda nájsť ten správny? Oplotenia sa od seba odlišujú svojou konštrukciou, funkčnosťou, náročnosťou montáže i následnou údržbou. Mohutné murované múry a betónové steny síce poskytujú maximálne súkromie, ale sú finančne i konštrukčne náročné. Živé ploty sú síce ekologické, no vyžadujú stálu údržbu a požadovanú podobu získavajú až po rokoch. Drevené ploty pôsobia útulne, ale majú nízku životnosť a potrebujú každoročnú starostlivosť a investíciu v podobe nového náteru.

Naopak plotové pletivoje nenáročné na inštaláciu a nevyžaduje takmer žiadnu údržbu. Za pár hodín od začatia montáže získa vami požadovanú podobu a plní svoju funkciu. Má aj pridanú hodnotu – vysadením popínavých rastlín sa dá premeniť na živý plot.

Pri výbere sa zamerajte na funkčnosť

Chystáte sa ohradiť svoj pozemok či záhradu? Prípadne vymieňate starý plot za nový? Ak hľadáte oplotenie, ktoré bude odolné a stabilné, zároveň bude vyzerať dobre a finančne vás nezruinuje, stavte na pletivo.

Pri výbere vášho nového oplotenia sa zamyslite, na aký účel má plot slúžiť. Ak potrebujete len ohradiť pozemok, aby ste jasne stanovili hranicu medzi susednými parcelami, postačí vám klasické štvorhranné pletivo, ktoré je cenovo mimoriadne výhodné a jednoduché na inštaláciu. Ak však očakávate od vášho plota viac, vyberte si niektoré z pevnejších variant plotového pletiva.

V akých prípadoch by ste mali pouvažovať nad odolnejšími typmi pletiva?

  • Ak máte menšie deti, pevnejší typ oplotenia je rozhodne bezpečnejší. Zároveň lepšie odoláva rôznym mechanickým poškodeniam.
  • Ak máte psa, ktorého chcete udržať na svojom pozemku. V tomto prípade inštalujte pletivo spolu s podhrabovou doskou.
  • Ak bývate v okrajovej časti obce a potrebujete zabrániť vstupu divej zveri na váš pozemok, je odolnejší typ pletiva na prvom mieste. Rovnako vtedy, ak vám záleží na bezpečnosti vášho majetku. Klasické štvorhranné plastové pletivo sa dá veľmi rýchlo rozpliesť na ktoromkoľvek mieste a nezaručuje takú mieru bezpečnosti ako pevnejší model pletiva.
  • V neposlednom rade, ak vám záleží, aby plnil váš plot aj estetickú funkciu, rozhodne zvoľte model z pevnejších pozinkovaných drôtov, ktorých oká sú zvárané a nie len splietané. Oplotenie tak bude pôsobiť elegantnejším dojmom a môžete ho ozdobiť aj vhodnými popínavými rastlinami.

Aké typy plotového pletiva sú najodolnejšie?

Zvárané pletivo

Je stále viac obľúbené nielen vďaka svojmu elegantnému a nadčasovému dizajnu, ale predovšetkým vďaka mimoriadnej pevnosti a odolnosti voči vonkajším vplyvom.

Zvárané pletivo sa vyrába z pozinkovaných a následne poplastovaných drôtov, ktoré majú po konečnej úprave priemer až 2,5 mm. Drôty sa zvárajú do ôk dvoch veľkostí (50,8x101,6 mm alebo 50,8x50,8 mm). Čím menšia je veľkosť oka, tým je pletivo po napnutí pevnejšie. Zvárané pletivá sú dostupné vo veľkosti od 60 cm až do 2 metrov.

Tento typ pletiva je vhodnejší do rovného alebo mierne klesajúceho terénu. Pri väčších nerovnostiach na pozemku je potrebné robiť odskoky. Zvárané pletivo nevyžaduje napínací drôt. Na vyšponovanie sa používa napínací hrebeň.

Vďaka povrchovej úprave (pozinkovaniu a následnému poplastovaniu) je zvárané pletivo mimoriadne pevné a odolné a jeho životnosť je aspoň 15 rokov. Horizontálne drôty sú zvlnené, aby sa urýchlilo stečenie dažďovej vody na zem a neudržovali sa na ňom nečistoty. Pletivo nevyžaduje teda skoro žiadnu údržbu. Jeho hlavnou prednosťou je dvojitá antikorózna úprava, vďaka ktorej dokáže ľahko odolávať nepriaznivým poveternostným podmienkam.

Zvárané plotové panely

Predstavujú vrchol v ponuke drôtených oplotení, pretože sa vyrábajú z drôtov s priemerom až 4,0 alebo dokonca 6,0 mm. Prispieva k tomu aj momentálne najkvalitnejšia antikorózna povrchová úprava na trhu, zabezpečujúca odolnosť panela voči korózii až na minimálne 20 rokov.

Plotové panely v sebe spájajú moderný nadčasový dizajn, pevnosť a jednoduchú montáž. Pozinkované alebo poplastované drôty sa zvárajú do ôk (200x50 mm), pripevňujú na nosné stĺpy a spájajú do panelov. Jednotlivé panely sú vystužené horizontálnymi prelismi z drôtov s priemerom až 8 mm. Priemer vertikálnych drôtov dosahuje pri niektorých typoch panelového oplotenia až 6 mm. Sú preto mimoriadne pevné a odolné. Ideálna dĺžka panelu však nesmie presiahnuť 2,5 metra, inak by bol panelový plot nestabilný.

Na trhu sú dostupné aj panely s dĺžkou 3,0 m. Na tie si však dajte pozor. S touto dĺžkou panelov bude mať oplotenie menší počet stĺpikov, čím sa výrazne zníži jeho celková pevnosť. Jednotlivé panely sa môžu dokonca prehýbať. Dôležitý je aj počet úchytov na stĺpik, pričom platí priama úmera - väčší počet úchytov = pevnejšie oplotenie. Nezanedbajte ani výber samotných stĺpikov. Čím väčší profil/hrúbka, tým je oplotenie pevnejšie. Odporúčame stĺpik s profilom 60x40 mm a s hrúbkou steny 1,5 mm. Kvôli nižšej cene sa na trhu predávajú aj stĺpiky s hrúbkou steny 1,25 mm. Tieto sa však výrazne ľahšie deformujú a znižujú celkovú pevnosť oplotenia.

Zvárané plotové panely sú vhodné do rovného i mierne šikmého terénu.



M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk