Záhradné brány: ako ich doladiť ku plotu i domu?

Záhradné brány: ako ich doladiť ku plotu i domu?

Majitelia pozemkov venujú pomerne veľkú pozornosť voľbe plota. Oplotenie si vyberajú na základe účelu, materiálu, štýlu, bezpečnostných parametrov, spôsobu inštalácie a ceny.

Pri zvažovaní toho, aký typ záhradnej brány vybrať, sú kritéria podobné. Podstatný je účel, ktorý má brána spĺňať. To znamená, do akej miery má vymedzovať hranice pozemku, poskytovať bezpečie a súkromie. Značnú rolu hrá vzhľad a štýl. Záhradné brány by mali ladiť k oploteniu pozemku, rodinnému domu i okolitému prostrediu.

Záhradné brány k pletivu a zváraným panelom

Na oplotenie rodinných domov, firemných areálov, chát či záhrad sa na Slovensku používa plotové pletivo. Medzi najobľúbenejšie druhy pletiva patrí 4-hranné pletivo, poplastované pletivo v rolkách a zvárané pletivo.

Ku každému z nich sa, samozrejme, hodí iný typ záhradnej, posuvnej či samonosnej brány. Našťastie, výrobcovia proces výberu záhradnej brány zákazníkovi značne zjednodušujú –ku každému typu pletiva odporúčajú jednu, alebo viac konkrétnych brán s príslušným výpletom, vo viacerých farbách podľa ponuky pletiva. Vďaka tomu sa majiteľ, ktorý chce oplotenie pozemku, ladiace k domu i okoliu, dopracuje k štýlovému, bezpečnému a cenovo výhodnému plotu pomerne jednoducho, bez zbytočného experimentovania a zdĺhavého premýšľania.

Aké záhradné brány a bránky sa hodia k jednotlivým druhom pletiva?

4-hranné pletivo

Klasikou, používanou naoplotenie domu, je 4-hranné pozinkované pletivo. Vyznačuje sa univerzálnym vzhľadom, je pevné a vhodné aj do nerovnomerného terénu. Navyše je rozpletania schopné.

Alternatívou pozinkovanej verzie štvorhranného pletiva je poplastované pletivo KLASIK v rozmeroch oka 5x5 a 6x6 cm. Extra pevnosťou sa vyznačuje pletivo Klasik PVC SUPER.

Ak chcete záhradnú bránu, ktorá ladí k 4-hrannému pletivu a nenaruší vzhľad okolia domu, siahnite po záhradných bránkach KLASIK v zelenej farbe. Tie disponujú výpletom z poplastovaného pletiva KLASIK. Majú zamykanie na zámok s fabkou a nastaviteľné pánty. V ponuke sú jednokrídlové i dvojkrídlové.

V prípade, že máte okrúhle stĺpiky, môžete vstup na pozemok zabezpečiť záhradnými bránkami Štandard v zelenej farbe. Tie na rozdiel od záhradných brán Klasik majú dózický zámok.

Ak hľadáte bránku, ktorá rozdelí okrasnú záhradku od úžitkovej, alebo predzáhradku od zvyšnej časti pozemku, stavte na záhradné bránky ECO v zelenej farbe. Charakterizuje ich jednoduchý vzhľad. V prípade potreby ich môžete uzamknúť visiacim zámkom, nakoľko sú so západkou.

Zvárané pletivá v rolkách

Poplastované pletivá v rolkách zaujmú svojím vzhľadom, kvalitným vyhotovením, 15-ročnou zárukou i ekonomickou výhodnosťou. Pokiaľ sa chcete vyhnúť tradičnej zelenej farbe, ktorá sa pri pletivách používa najčastejšie, niektoré druhy zváraných pletív v rolkách sú dostupné aj v antracitovej. Toto pletivo spoznáte na prvý pohľad podľa zvlneného horizontálneho drôtu.

K zváranému pletivu v rolkách Plastirol, Luxor 2 a Forte Medium sa hodia už spomínané jednokrídlové a dvojkrídlové brány Štandard.

Zvárané panely

Túžite po oplotení v modernom dizajne s veľkou pevnosťou v pozinkovanom, antracitovom alebo zelenom prevedení? V tom prípade si zvoľte na oplotenie pozemku zvárané panely.

K plotovým dielcom sa hodia záhradné brány Optim, vyznačujúce sa kvalitnou povrchovou úpravou, uzamykaním na fabku a nastaviteľnými pántami. Vhodnou voľbou sú aj záhradné bránky Strong v zelenej a antracitovej farbe.

Neviete sa rozhodnúť? Vyriešia to záhradné brány na mieru

Nevyhovuje vám ani jedna z alternatív záhradných brán odporúčaných výrobcom k jednotlivým druhom pletiva? Stále je tu možnosť nechať si zhotoviť záhradnú, poprípade posuvnú či samonosnú bránu na mieru podľa svojich preferencií. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk