Plotové brány: Ako si vybrať tú správnu?

Plotové brány: Ako si vybrať tú správnu?

Plot je účelný a dizajnovým doplnkom každého objektu a pri výbere vhodnej plotovej brány by sme sa mali riadiť podobnými kritériami. Kým pri rodinných domoch hrá dôležitú rolu celkový súlad brány s plotom, firemné a hospodárske areály kladú veľký dôraz na účelnosť a praktickosť. Na trhu nájdeme ponuku rôznych druhov plotových brán, ktoré môžeme zaradiť do základných štyroch kategórií: jednokrídlové brány, dvojkrídlové brány, posuvné brány na koľajniciach a posuvné samonosné brány. Poďme si podrobne rozobrať, na aké faktory sa zamerať pri výbere brány.

Jednokrídlové brány

Do väčšiny objektov vrátane rodinných domov je samozrejmosťou jednoduchý prístup osôb, a tak azda najčastejšie používaným typom vstupnej bránky je jednokrídlová bránka. Pre takmer každý typ plotového oplotenia je v ponuke aj základný typ brány s dizajnom podobným oploteniu. Konečné rozhodnutie je samozrejme priamo na budúcom majiteľovi oplotenia, a aj jednoduché oplotenie môže ozvláštniť vhodnou voľbou vstupnej brány.

Jednokrídlové plotové brány sa umiestňujú k pozemkom rodinných domov, firiem, ale obľúbené sú aj ako vstupné bráničky do záhrad alebo k voliéram pre domáce zvieratá. Prechodová šírka brány je minimálne 1 meter a výška sa určí na základe výšky oplotenia. Výrobcovia nezabúdajú ani na dostatočné zabezpečenie proti nechcenému vstupu na pozemok. Uzamykanie je riešené pomocou klasického visiaceho zámku, vložky FAB alebo diaľkovo ovládaného elektrického uzamykacieho systému.

Tento druh plotovej brány sa hodí takmer pre každý pozemok, kde sa vyžaduje jednoduchý prístup osôb. Pokiaľ okrem osôb potrebujeme zabezpečiť prístup do objektu aj pre vozidlá, máme na výber hneď z troch možností. Pri prvej voľbe je podmienkou dostatočne veľký priestor za bránou, keďže sa jedná o dvojkrídlovú bránu s otváraním krídel brán do priestoru. Prevedenie aj uzamykanie je veľmi podobné ako pri jednokrídlových bránach. Ovládanie môže byť manuálne alebo s pomocou motorizácie. Tento druh vstupnej brány je pri správnom osadení vhodný aj do svahovitého terénu.

Posuvné plotové brány

Čo v prípade ak potrebujete parkovať priamo za bránou, prípadne preferujete priestorovo úspornejšie riešenia vstupných brán? Posuvné plotové brány nie sú v súčasnosti žiadnou novinkou a ich popularita rastie aj medzi majiteľmi rodinných domov. Rovnako ako dvojkrídlové brány aj posuvné brány slúžia na vjazd a výjazd vozidiel. Systém fungovania posuvných brán môže byť riešený dvomi spôsobmi.

Posuvnej bráne s koľajnicou sa posuvné krídlo pohybuje na kolieskach po koľajnici osadenej v betónovom základe pod spodnou hranou brány. Ovládanie môže byť manuálne, ale väčšej popularite sa teší elektrické ovládanie na diaľku, ktoré je príjemné najmä v zime a pri nepriaznivom počasí.

Druhé prevedenie posuvnej brány je samonosná brána, ktorá sa takisto pohybuje po obvode plotu a nezasahuje do priestoru pozemku. Krídlo samonosnej brány sa pohybuje na kolieskach, ktoré sú pevne prichytené k betónovému základu a vodiaca koľajnica je pevnou súčasťou spodnej časti rámu brány. Krídlo sa teda pohybuje vo vzduchu a nevadí mu členitý terén, trávnik pod bránou, sneh v zime, či padajúce lístie na jeseň. Tieto brány sú vhodné ako k rodinným domom, tak k firmám a hospodárskym objektom, kde by ťažké mechanizmy a nákladné autá mohli poškodiť vodiacu koľajnicu umiestnenú v betónovom základe na zemi. Napriek nízkym nárokom na údržbu majú samonosné brány dlhú životnosť.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk