Montáž pletiva: Tipy a triky ako na to

Montáž pletiva: Tipy a triky ako na to

Pri kvalitnom oplotení veľa závisí od miesta, na ktorom plot stojí, ale aj od účelu, na aký ho potrebujeme. Na začiatku si musíme zvážiť, aký druh oplotenia je pre nás najvýhodnejší. Keď vlastníte väčšie plemeno psa alebo plot plánujete na frekventovanom mieste, potrebná je najmä jeho odolnosť. Zvážte, či si svoj pozemok ohradíte sami alebo využijete služby stavebnej firmy. Tento článok vám pomôže sa zorientovať.

Ste majiteľom firemného areálu alebo máte zvýšené nároky na odolnosť? Potom si premyslite, či pre vás nebudú najideálnejšie panelové ploty. Dielce v dĺžke 2,5 m sa jednoducho montujú a vydržia vám v priemere 20 a viac rokov, v závislosti od druhu antikoróznej úpravy.

Ak potrebujete ohradiť svoju záhradu doma či na chalupe, nič nepokazíte klasickým pletivom v rolkách, ktoré sa upína pomocou stĺpikov a vzpier. Na úvod je nutné si vytrasovať líniu, kadiaľ bude oplotenie viesť, zaznačiť si jeho začiatok aj koniec, a tiež rohy. Tieto miesta budú stĺpikmi osadené ako prvé. Podľa nich sa potom natiahne špagát a vykopú jamy pre ďalšie stĺpiky.

Rozostup stĺpikov sa líši od druhu pletív. Pre panelové ploty sa odporúča vzdialenosť preveriť podľa typu úchytov. Hĺbka jám pre stĺpikové pätky by mala byť približne 60 cm a ak hľadáte spôsob, ako ich čo najjednoduchšie vyhĺbiť, určite zvážte kúpu zemného vrtáku. Podstatne vám urýchli hĺbenie jám a zároveň ušetrí použitý betón.

Možno ste si mysleli, že kvôli počasiu je najideálnejšie využiť na stavbu oplotenia dlhé a teplé letné dni. Ak plánujete stĺpiky betónovať, potom určite áno. Pomocou zemných vrutov je však možné pohodlne stavať ploty aj v chladnejšom a vlhkom počasí. Zemné vruty sú veľmi praktické, umožňujú osádzanie stĺpikov bez nutnosti kopania jám a betónovania, čím prácu navyše urýchľujú.

Aby sme dosiahli čo najväčšiu odolnosť oplotenia, je potrebné inštalovať vzpery, ktoré zabránia ohnutiu sa krajných a rohových stĺpikov, keď sa bude naťahovať šponovací drôt a pletivo. Štandardne sa vzpery osádzajú na stĺpiky každých 25 m a uchytávajú sa v ¾ výšky oplotenia.

Pri dočasnom riešení oplotenia nás nezaujíma vzhľad ani životnosť, primárne sa orientujeme na cenu a funkčnosť. Možno potrebujete len na rýchlo ohradiť svoj stavebný pozemok, či vytvoriť voliéru pre zvieratá. Vtedy môže byť pre vás zaujímavým riešením uzlové pletivo, ktoré sa upína na oceľové stĺpiky alebo aj na drevené koly. Jeho montáž je jednoduchá a výhodou je, že sa dá ľahko demontovať a znova použiť.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk