Drôtený plot, montáž a inštalácia

Drôtený plot, montáž a inštalácia

Drôtené ploty sú jednou z najčastejšie používaných variant oplotenia a vo všeobecnosti majú mnoho výhod. Pletivo drôtených plotov je trvácne, vysoko odolné voči poveternostným vplyvom či korózii a vďaka kvalitným materiálom, z ktorých je vyhotovené, vám zaručí spokojnosť na dlhý čas.

Druhy pletív:

Štvorhranné pletivo

  • Pozinkované- vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu a jeho odolnosť voči korózii je 8 až 10 rokov.
  • Plastové pletivo - vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu a PVC či polyesteru. Jeho životnosť je vysoká a dosahuje až 15 rokov.

Zvárané pletivo v rolkách

Vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu, po zváraní poplastované vysoko adhéznym polyetylénom. Má antikoróznu úpravu.

Plotové panely

  • Sú vyrábané z čierneho drôtu. Zvary panela sú chránené vrstvou zinku. Sú odolné voči škrabancom a oderuvzdorné. Majú odolnosť voči korózii cca 15 rokov.
  • Poplastované - vyrobené z pozinkovaných drôtov pred zváraním. Obsah zinku je minimálne 40g/m2. Druhá polyesterová vrstva je elektrostaticky nanášaná v hrúbke 100 mikrónov. Odolnosť voči korózii je minimálne 20 rokov.

Veľkým plusom je bezúdržbovosť a jednoduchá, rýchla inštalácia plotového pletiva

Rozhodli ste sa pre drôtený plot? Je pre vás tou správnou voľbou? Poďme sa teda pozrieť na to, ako drôtený plot postaviť.

Ako správne nainštalovať drôtený plot

Predtým, ako sa bude stavať samotné oplotenie, je dobré vedieť niekoľko vecí, ktoré vám môžu byť nápomocné pri montáži a inštalácii. Pred nainštalovaním oplotenia by ste mali zohľadniť niektoré jeho parametre, ako sú typ oplotenia, výška oplotenia, dĺžky strán oplotenia a miesto, kde bude postavené.

Na čo by ste mali dbať pri montáži a inštalácii

-Vhodné miesto oplotenia.

-Vhodný typ oplotenia.

-Správna montáž plotových stĺpikov.

-Vyhovujúca napnutosť použitého drôtu.

-Vhodné nástroje a pomôcky.

-Správne vymeraná dĺžka oplotenia.

Vytvorte priestor pre oplotenie

Najprv je potrebné vyčistiť terén, miesto, kde bude plot postavený. Dôležité je odstrániť všetku nevyhovujúcu vegetáciu a tiež zvyšky starého oplotenia. Vytvorte si dostatočný priestor na prácu a inštaláciu plotu.

Stavba oplotenia

Plotové stĺpiky

Predtým, ako sa pustíte do stavby a inštalácie oplotenia, by ste mali zmerať dĺžku plota. Zistíte tak aj to, koľko materiálu budete potrebovať k výstavbe. Podľa rozmerov oplotenia zistíte, koľko budete potrebovať stĺpikov, drôtov a iných vecí s tým spojených.

Rozostup stĺpikov

Na začiatok je potrebné vytrasovať líniu a vymerať kde bude oplotenie pozemku. Označte si začiatok a koniec oplotenia a tiež jeho rohové body. Tam sa budú inštalovať stĺpiky. Od stĺpikov natiahnite špagát a spravte jamy pre priebežné stĺpiky. Rozostup stĺpikov sa líši pre rôzne druhy pletív. Pre štvorhranné pletivo by mal byť 2,5 až 3 metre. Pre zvárané pletiváv rolkách maximálne 2,5 metra. Pre plotové panely je potrebné preveriť vzdialenosť stĺpikov podľa typu úchytov. Na zabetónovanie pätiek stĺpikov by mala byť hĺbka jám približne 60 cm.

Vzpery

Vzpery sú veľmi dôležité, aby zabezpečili celkovú pevnosť a odolnosť oplotenia. Bránia ohnutiu krajných a rohových stĺpikov pri napínaní šponovacieho drôtu a pletiva. Jamy pre vzpery môžu ísť do hĺbky 40 cm.

Náradie a pomôcky

Ručný vrták - používa sa na hĺbenie a vŕtanie jám pre plotové stĺpiky. Jeho použitie urýchli hĺbenie jám a ušetrí množstvo betónu.

Zemné vruty - urýchľujú a zjednodušujú osádzanie stĺpikov bez toho, aby bolo potrebné vykopať v zemi jamy pre betónové pätky. Pri ich použití nie je potrebný žiadny betón. Zemné vruty musia mať povrchovú antikoróznu úpravu zo žiarového zinku, kvôli ich odolnosti voči vlhkosti. Do zeme sa ručne vŕtajú a do nich sa nasádzajú stĺpiky. Tie sa upevnia skrutkami, aby bolo potom možné natiahnuť šponovacie drôty a pletivo.

Príchytky - sa používajú na uchytenie šponovacieho drôtu k stĺpikom a pomáhajú tak aj k celkovej pevnosti oplotenia.

Napínanie pletiva

Na plotové stĺpiky sa uchytávajú napínacie drôty v dvoch či troch miestach. Závisí to od toho, aké vysoké je oplotenie. Ak je oplotenie vyššie ako 150 cm, napínacie drôty sa uchytávajú v troch miestach.

K rohovému stĺpiku postavte pletivovú rolku. K stĺpiku je potom potrebné pripevniť začiatok pletiva za pomoci viazacieho drôtu. Ako budete pletivo postupne rozmotávať, viazacím drôtom ho spájajte s napínacím drôtom. Použitý drôt nesmie byť príliš napnutý, pretože by sa mohol pretrhnúť, ani príliš uvoľnený, aby sa neprehýbal.

Nový plot

Drôtený plot a plotové pletivo je nesmierne odolné voči mnohým vplyvom, počasiu či korózii. Zub času ho len tak nedokáže ohlodať vďaka jeho pevnosti a trvácnosti, no vyžaduje si aj primeranú údržbu.

Prvoradá je vaša spokojnosť s dobre odvedenou prácou a jej výsledkom, na ktorých konci a zároveň i začiatku stojí váš nový plot. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk