Pletivový plot na oplotenie pozemku

Pletivový plot na oplotenie pozemku

Pri predstave pletivového plotu sa nám najčastejšie vybaví klasické štvorhranné pletivo, ktoré je takou nepísanou klasikou pri oplocovaní veľkých alebo členitých pozemkov. Nie náhodou, veď je praktické, cenovo výhodné, ale zďaleka nie jediné pletivo, ktoré disponuje podobnými vlastnosťami. Na súčasnom trhu máme na výber z viacerých možností z hľadiska vyhotovenia a dizajnu.

Podobnou alternatívou k uzlovým pletivám sú zvárané pletivá. Tieto pletivá sú vyrobené z pozinkovaného a poplastovaného drôtu rôzneho priemeru. Pri výbere pletivového plotu je dôležité vedieť, akú pevnosť a odolnosť voči vonkajším faktorom (nie počasiu) od plota očakávame. Pri pletivách všetkých kategórií platí veľmi jednoduché pravidlo. Čím väčší priemer drôtu a čím menší priemer oka, tým väčšia pevnosť a odolnosť plotu. Veľmi jednoduché a užitočné pravidlo v prípade, že plot nebude len okrasou, ale budeme chcieť aby bez poškodení prežil napríklad nápor väčšieho psa. Zvárané pletivo je svojím dizajnom veľmi podobné uzlovému pletivu. Jednotlivé oká nie sú prepletané, ale zvárané podľa vybratého rozmeru. Výhodou je dodávanie v rolkách, čo je veľmi praktické rovnako ako napínanie pomocou napínacieho hrebeňa, ktorý je súčasťou príslušenstva, takže montáž zvládne každý priemerne zručný domáci majster. Mierna nevýhoda je pri členitých povrchoch. Plot nedokáže veľké nerovnosti kopírovať a je nutné robiť odskoky.

Pre tých, ktorý chcú ťažiť z výhod kvalitného a bezúdržbového plotu odporúčame zvárané panelové ploty. Predstavujú špičku v drôtených oploteniach. Sú to precízne spracované ploty v čistom modernom dizajne. Zaručujú veľkú pevnosť plotu a tak sa môžete cítiť neustále v bezpečí. Samozrejme aj tu platí pravidlo spomínané vyššie. Čím väčší priemer drôtu a menší priemer oka, tým väčšia pevnosť. Na čo by však bolo ultra pevné pletivo upevnené o labilné stĺpiky? Nielen samotné pletivo, ale aj stĺpiky na ktoré je upevnené, zohrávajú dôležitú rolu pri celkovom efekte. Pri panelových plotoch osádzame stĺpiky s priemerom 60x40 mm v rozmedzí 2 – 2,5 m. Treba na to pamätať, ak si objekt vyžaduje špeciálnu bezpečnosť ako napríklad pri športových a školských areáloch, priemyselných objektoch, ale aj rodinných domoch susediacich s lesom a podobne. Keďže máme na výber z viacerých možností vyhotovenia, dá sa regulovať celkový výzor a cena plotu. K stanovenému rozpočtu, ktorý plánujete investovať do oplotenia vieme nájsť ideálne riešenie z kvalitatívnej aj ekonomickej stránky. Môžete si tak dopriať kvalitné prevedenie s príjemným dizajnom a neminúť pritom viac, ako by ste si želali.

Panelový plot sa vyrába z drôtov s najkvalitnejšou povrchovou úpravou. Na výber je žiarové pozinkovanie drôtu alebo zinkovanie spolu s polyesterom (ZN + PVC). Určite odporúčame možnosť číslo dva, veľmi výrazne predĺži životnosť plotu a je mimoriadne odolná voči korózií.

Panelový plot môžeme montovať aj na členité povrchy. V tomto prípade sa plot osádza kaskádovito za pomoci betónových platní. Jednotlivé pletivové panely sa osádzajú na stĺpiky pomocou úchytov, a aj keď to môže vyzerať jednoducho, nechajte to na nás. Máme bohaté skúsenosti a vieme, že profesionálne osadenie plotu na prvýkrát je lepšie ako niekoľkonásobné dodatočné úpravy.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk