Praktický plot: funkčný a estetický zároveň

Praktický plot: funkčný a estetický zároveň

Čo si predstavíte, keď vám niekto povie, že je niečo praktické? Väčšine z nás sa v prvom momente vybaví veľmi funkčná, účelná a jednoducho používateľná vec, ktorá dokonale plní svoj účel.

Ak je niečo praktické, hodí sa to, ba priam je to určené na každodenné používanie. Praktické veci robia život jednoduchším a šetria čas, ktorý nám v dnešnej modernej dobe tak veľmi chýba.

Ktoré ploty sú praktické?

Akýkoľvek plot a oplotenie záhrady alebo rodinného domu je praktické. Nielen, že si ním vytýčite vlastný pozemok, ale aj zamedzíte prístupu nežiaducich návštevníkov. Rozdiel je len v tom, že niektoré viac a iné menej.

Drevený plot je krásny najmä prvé mesiace po výstavbe. Hlavný konštrukčný materiál tohto oplotenia - drevo, je prírodný, takže v priebehu času pracuje a vyžaduje si pravidelnú údržbu.

Postupným vysúšaním drevených latiek sa môžu tvoriť medzery. Vplyv počasia dokáže zanechať na dreve výrazné stopy. Preto treba plot pravidelne ošetrovať špeciálnymi nátermi a lakmi. V opačnom prípade začne blednúť a šednúť.

Nie je veľmi vhodný pre ľudí, ktorí chcú bezúdržbový a zároveň krásny plot aj po rokoch.

Opačným príkladom je pletivo a panelové ploty, ktoré so správnou povrchovou úpravou odolávajú vplyvom počasia a korózií dlhé roky. V závislosti od kvality povrchovej úpravy to môže byť aj 20 rokov.

Dokážu sa prispôsobiť požiadavkám majiteľa. Ak preferujete kontakt s okolím, poskytnú vám dostatočnú voľnosť a vzdušnosť. Tí, ktorým vyhovuje väčšie súkromie, môžu využiť tieniacu sieť na celý plot alebo jeho časť.

Zvárané panelový ploty sú navyše dostatočne pevné a dokážu poskytnúť oporu rôznym popínavým rastlinám. Môžete popri nich vysadiť pavinič, popínavé ruže či zemolez. Za pár rokov sa dočkáte krásneho a prirodzeného oplotenia, ktoré bude robiť radosť vám i okoliu.

Pozor na povrchovú úpravu

Ako sme spomínali vyššie, hlavným predpokladom dlhodobej životnosti pletivových a zváraných panelových plotov je kvalitná povrchová úprava.

Základ je pletivo ktoré má dvojitú antikoróznu úpravu- pozinkovaný drôt s ochrannou PVC vrstvou, alebo plotové panely taktiež vyrobené z pozinkovaného drôtu s následnou aplikáciou polyesterovej farby vypaľovaním.

Takáto dvojitá ochrana pletiva vás oslobodí od starostí so starostlivosťou o plot a zaručí spokojnosť s plotom aj po dlhom čase od montáže.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk