Neviete ako si vypočítať dĺžku oplotenia? Pomôžeme vám.

Neviete ako si vypočítať dĺžku oplotenia? Pomôžeme vám.

Zvládli ste náročný proces výberu oplotenia? Ak ste už našli to, ktoré vám dokonale vyhovuje a spĺňa všetky požiadavky, nasleduje ďalšia časť v procese oplocovania pozemku. Je treba vypočítať, koľko pletiva budete na váš pozemok potrebovať.

Okrem jednoduchého výpočtu obvodu pozemku, je nutné počítať s malou rezervou a nezabudnúť na drobné komponenty.

Výpočet dĺžky pletiva

Vypočítať obvod pozemku, ktorý chceme oplotiť zvládne snáď každý. Ak by sme však počítali len s týmto údajom, mohlo by sa stať, že budeme mať pletiva veľa a v niektorých prípadoch, najmä ak sa niečo pokazí, málo.

Aby sme pri výpočte dĺžky oplotenia na nič nezabudli, je dobré si prácu uľahčiť prehľadnou online plotovou kalkulačkou. Tá nám vypočíta nielen množstvo potrebného materiálu, ale aj orientačnú cenu.

Kalkulačka je prehľadná a pracuje sa s ňou veľmi intuitívne. Prvá časť je určená na zadanie vybraného typu pletiva a jednotlivé dĺžky strán pozemku v metroch. Rovnako sa zadáva typ a výška stĺpika.

Stĺpik by mal byť aspoň o 50 cm vyšší ako výška oplotenia. V prípade betonáže do múrika to môže byť aj menej, avšak minimálne 30 cm.

Veľmi dôležitý je údaj o vzdialenosti stĺpikov, ktorý sa týka prevažne pletiva v rolkách, teda štvorhranného a zváraného pletiva. Platí jednoduché pravidlo. Čím menšia vzdialenosť medzi jednotlivými stĺpikmi, tým pevnejšie oplotenie dosiahneme. Je to samozrejme na individuálnom rozhodnutí. Odporúčaný rozstup je 2,5 metra.

Ak montujeme panelové ploty, vzdialenosť stĺpikov je daná dĺžkou panelov.

K dokončeniu výpočtu nám stačí zadať už len typ a rozmer brány. Do kalkulačky môžete zadať rovno dva typy brán, ak plánujete viac vstupov na pozemok.

Vo výsledku sa dozvieme, koľko metrov pletiva je potrebných na oplotenie nášho pozemku vzhľadom na obvod pozemku, ale aj rozmer a druh brány.

Vo výpočte nájdeme rozpis potrebných komponentov ako sú napínaky a šponovacie drôty. Kalkulačka za nás vypočíta odporúčaný počet stĺpikov, ich osovú vzdialenosť a ideálny počet vzpier.

Vzpery sa odporúča inštalovať na každých 25 metrov, ale opäť, je to individuálne. Väčším počtom vzpier dosiahneme väčšiu pevnosť oplotenia.

Nákup materiálu

Dostali sme sa teda k dĺžke pletiva a množstvu materiálu, ktoré budeme na oplotenie potrebovať. Treba počítať s tým, že sa nám zrejme nepodarí zakúpiť presný počet metrov pletiva.

Zvárané pletivo a klasické štvorhranné pletivo sa predáva v rolkách väčšinou po 25 metrov. Čo ak budete potrebovať napríklad 30 metrov? Zrejme vám pletivo ostane “na horšie časy” alebo sa dohodnete s predajcom na menšom balení. Zvyčajne to býva o niečo drahšie, ale pokiaľ nemáte kde zvyšné pletivo použiť, je to výhodné riešenie.

Pri panelových plotoch, ktoré sa dodávajú v paneloch s dĺžkou 2 - 2,5 metra sa dá zakúpiť takmer presné množstvo materiálu.

Ako pri všetkých stavebných prácach, aj pri oplocovaní pozemku je dobré počítať s istou rezervou materiálu. Pokiaľ si plot montujete sami, rezerva môže byť väčšia. Najlepšie vám poradí odborný predajca.

Ak si plot necháte namontovať skúsenej firme, tá vám započíta len toľko materiálu, koľko na plot reálne použije. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk