​7 rád o tom, ako sa stať expertom v osádzaní stĺpikového plotu

​7 rád o tom, ako sa stať expertom v osádzaní stĺpikového plotu

Ak chcete ochrániť svoj pozemok, či už súkromný, firemný alebo hospodársky, nezaobídete sa bez kvalitného a funkčného oplotenia.

Pre oplotenie pozemku je jedným z najčastejšie používaných a najobľúbenejších typov oplotenia drôtený plot. Má veľa výhod a benefitov, akými sú pevnosť, stabilita, trvácnosť, odolnosť voči korózii a vplyvom počasia a tiež jeho pomerne jednoduchá montáž a údržba. Plotové pletivo aplastové pletivo, ktoré sa pri jeho inštalácii používa, je vyrobené z vysoko kvalitných materiálov.

Stĺpik na plot je základom drôteného plota a zaisťuje jeho stabilitu. Preto je veľmi dôležité, aby bol dôkladne osadený a zabetónovaný.

Tip: Betónovať by ste mali zásadne keď je vonku teplota nad nulou, aby betón nezmrzol a ľad ho neroztrhal.

Ak by ste sa radi stali zručným majstrom v osádzaní stĺpikového plota, potom vám prídu vhod rady a tipy pri práci.

Poďme sa pozrieť na postup pri osádzaní stĺpikov a inštalácii drôteného plota.

Osádzanie stĺpikov a natiahnutie pletiva

1. Prvým a zásadným krokom je príprava terénu pre vaše budúce oplotenie

Predtým, ako začnete so samotnou prácou na vašom novom oplotení, si pripravte terén a preskúmajte aj jeho prípadné nerovnosti. Rovnako odstráňte všetku vegetáciu, ktorá by vám mohla presahovať do vášho budúceho oplotenia.

Pomocou kolíkov a natiahnutého špagátu si vyznačte miesto, kde bude váš nový plot postavený. Dbajte na to, aby bol špagát od kolíkov dostatočne napnutý a v jednej rovine. Tým zaručíte, že pletivo bude natiahnuté priamočiaro. Takisto si vyznačte, kde bude brána.

Rozostup medzi jednotlivými stĺpikmi býva najčastejšie 2,5 metra, v niektorých prípadoch 3 metre.

2. Vyhĺbte dostatočne hlboké základové jamy pre osádzanie stĺpikov

Jamy pre stĺpiky by sa mali vyhĺbiť do hĺbky aspoň 60 centimetrov a ich šírka by mala byť približne 20 centimetrov. Stĺpiky sa osádzajú do hĺbky 50 centimetrov.

3. Nasypte vhodný betón do jám okolo stĺpikov

Do vyhĺbených jám môžete prisypať aj trochu mokrého štrku, aby v nich betón lepšie držal. Použitý betón by mal byť suchší a s malými kamienkami.

Pri sypaní betónu do jám okolo stĺpikov použite vodováhu, čím udržíte stĺpik vo zvislej polohe. Betón sa musí poriadne udupávať a následne zahladiť murárskou lyžicou, aby sa vyrovnali jeho nerovnosti a jeho povrch bol hladký a jednoliaty.

Tip: Namiesto hĺbenia jám a sypania betónu je možné použiť aj zemné skrutky, ktoré stĺpiky ukotvia v zemi. Tie sa do zeme zavŕtavajú pomocou roxorovej tyče.

4. Nechajte betón poriadne zatvrdnúť

Po nasypaní a zahladení betónu ho nechajte riadne vyschnúť, čo trvá okolo štyroch dní. Dôležité je ho v čase schnutia polievať vodou, aby nepopraskal.

5. Pre väčšiu stabilitu použite vzpery

Vzpery zaisťujú pevnosť a stabilitu oplotenia a zabraňujú ohnutiu rohových stĺpikov pri napínaní šponovacieho drôtu a pletiva. Jamy pre vzpery sa zvyknú hĺbiť do 40 centimetrov.

Vzpery sa používajú pri rohových stĺpikoch a takisto pri zmene smeru plota.

6. Vhodné náradie vám uľahčí prácu - ručný vrták, príchytky, zemné vruty

Ak si chcete uľahčiť a zrýchliť prácu pri hĺbení jám a betónovaní, skvelým pomocníkom je ručný vrták. Ten sa používa na hĺbenie jám pre stĺpiky a ich vŕtanie.

Pre osádzanie stĺpikov bez potreby hĺbenia jám na betónové pätky sa používajú zemné vruty. Do zeme sa vŕtajú ručne a pri ich použití nepotrebujete betón.

Na uchytenie šponovacieho drôtu k stĺpikom sa používajú príchytky. Zabezpečujú odolnosť a pevnosť oplotenia a jeho stabilitu.

7. Natiahnuté pletivo by malo mať primeranú napnutosť

Dajte rolku pletiva k rohovému stĺpiku a pomocou viazacieho drôtu k stĺpiku pripevnite začiatok pletiva. Postupne pletivo rozmotávajte a spájajte za pomoci viazacieho drôtu s napínacím drôtom. Dbajte na to, aby bol drôt primerane napnutý. Ak by bol priveľmi uvoľnený, bude sa vám prehýbať.

Pletiva si zadovážte dostatočné množstvo, podľa obvodu vášho pozemku.

Tip: 2x meraj, raz strihaj

Náradie, ktoré budete potrebovať

  • Ochranné rukavice
  • Rýľ
  • Lopata
  • Meter
  • Vodováha
  • Murársky špagát
  • Drevené kolíky
  • Kliešte na prácu s drôtom
  • Vzpery
  • Stĺpiky
  • Napínacie drôty
  • Betón
  • Plotové pletivo

Druhy pletív, ktoré sa používajú na oplotenie pozemku:

  • Štvorhranné pletivo

- pozinkované - je vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu, je pevné a oderuvzdorné

- poplastované - je vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu s dodatočnou antikoróznou PVC úpravou. Má vysokú životnosť a nemusí sa natierať

  • Zvárané panely

  • pozinkované - sú po zváraní žiarovo pozinkované. Majú vysokú oderuvzdornosť a odolnosť

  • poplastované - sú vyrobené z pozinkovaných drôtov pred zváraním a následne upravené vysokoadhéznym polyesterom. Sú vysoko odolné a dostupné vo viacerých farebných prevedeniach

  • Zvárané pletivo v rolkách

  • je vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu, po zváraní je elektrostaticky poplastované vysoko adhéznou pvc úpravou. Má dvojitú antikoróznu úpravu.

Nový stĺpikový plot

Nech naše rady, kvalitný materiál a vami dobre odvedená práca budú zárukou vašej spokojnosti s novým oplotením ešte aj počas mnohých ďalších rokov.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk