Aké sú najlacnejšie varianty oplotenia?

Aké sú najlacnejšie varianty oplotenia?

Uvažujete nad oplotením pozemku? Trápi vás nedostatok súkromia, no zároveň vás obmedzuje nízky rozpočet? Okolo výstavby plota je dosť otázok aj rôznych odpovedí. Potrebujete stavebné povolenie? Ktoré ploty patria medzi tie najlacnejšie?

Oplotenie pozemku je po mnohých stránkach nutnosť. Okrem pocitu ohrozenia a nedostatku súkromia je dom bez oplotenia skratka nedokončený. A to hneď na prvý pohľad. Chcelo by to oplotiť aspoň časti, kde sa váš pozemok priamo stretáva s ulicou, či s nespokojnymi susedmi.

Oplotenie a stavebné povolenie

Oplotenie je definované zákonom ako drobná stavba, preto nepotrebujete stavebné povolenie. Legislatíva uvádza ako jedinú povinnosť ohlásenie stavby stavebnému úradu, prípadne obecnému úradu, ak bývate v obci. Ten do 15 dní zvyčajne pošle stanovisko. To platí, pokiaľ plot neplánujete postaviť vyšší ako 2 metre. Vtedy stavebný úrad môže poslať rozhodnutie, v ktorom vás o stavebné povolenie bude žiadať.

Ako ušetriť na oplotení?

Potrebujete ohradiť svoj pozemok či dom, no nemáte dostatok financií? Aj na to je riešenie. Oplotenie síce nie je jednoduchá ani lacná záležitosť, aj tu sa však dá ušetriť. Pekne a uhladene pôsobí, ak do prednej prístupovej časti domu zvolíte napríklad drevený plot a zvyšok pozemku bude tvoriť pletivo. To je aj jedna z najlacnejších možností. Prípadne môžete kombinovať aj s využitím murovaného oplotenia či zvoliť variant živého plotu alebo gabiónu.

Praktický plot z pletiva

Pletivový plot je praktický a lacný. Azda jeho jedinou nevýhodou je výzor. Nepôsobí priveľmi esteticky a navyše je priehľadný.

Bezúdržbový poplastovaný plot

Poplastované ploty majú obrovskú výhodu, že sú takmer bezúdržbové. Netreba ich natierať, nehrdzavejú a tým šetria dlhodobo financie. Pri ich naťahovaní je však potrebná prax, nejde to tak jednoducho ako sa môže zdať. Obľúbené a lacné je pozinkované pletivo v rôznych farbách. Dá sa vybrať z rôznych veľkostí a aj jeho montáž je pomerne jednoduchá. Výhodou je tiež jeho odolnosť voči vonkajším vplyvom ako je vietor, mráz alebo dážď.

Trvácne pozinkované pletivo

Pozinkované pletivo má dlhú životnosť a malé nároky na údržbu. Hoci nemá práve najkrajší vzhľad a neposkytuje ani ochranu pred nechcenými pohľadmi, z ekonomického hľadiska predstavuje ten najideálnejší výber.

Tip na záver

Pre majiteľov psíkov je dobré pletivový plot zaistiť, aby ho pes nepodhrabal. Odporúča sa inštalovať podhrabové dosky cca 15 cm do zeme pod oplotenie. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk