Ako oplotiť pasienky pri chove hospodárskych zvierat?

Ako oplotiť pasienky pri chove hospodárskych zvierat?

Či už ste skúsený alebo začínajúci chovateľ, určite ste už riešili, alebo čoskoro budete riešiť oplotenie pasienkov pre dobytok. Ak chcete počas teplých mesiacov dopriať zvieratám pobyt vonku, kvalitná ohrada, ktorá bude chrániť zvieratá je základnou, a zároveň najdôležitejšou časťou celého výbehu.

Čím oplotiť

Oplotenie pasienkov alebo výbehu má chrániť predovšetkým zvieratá vnútri ohrady a zamedziť vstupu iných zvierat dnu. Pri výbere oplotenia sa teda pozerajte nielen na veľkosť a silu vašich chovaných zvierat. Zohľadniť treba aj umiestnenie ohrady. Teda či je v oblasti s výskytom divej zveri alebo je v blízkosti ľudských obydlí, kde sa voľne žijúca zver nezvykne zatúlať.

Medzi najsilnejšie oplotenie patrí štvorhranné uzlové pletivo s priemerom drôtu 2,8 mm. Pletivo sa dá kúpiť vo výške od 100 do 200 cm a je dodávané v rolkách po 50 m. Zvolená výška pletiva závisí od druhu chovaného zvieraťa.

Najvyššie a najsilnejšie pletivo s priemerom drôtu 2,8 mm je vhodné hlavne pri chove väčšieho dobytka ako sú kravy, a vysokej zveri - jeleňov, danielov alebo muflónov.

Uzlové pletivo s priemerom drôtu od 2 do 2,5 mm a menšou výškou sa hodí pre malé zvieratá, ovce a kozy.

Uzlové pletivá sú veľmi pevné a odolajú napríklad aj divokým prasatám alebo pštrosom, ak ste sa rozhodli zadovážiť si trochu exotiky.

Pri uzlových pletivách oceníte najmä ich vlastnosť výborne kopírovať terén, jednoduchú montáž a výhodnú cenu.

Oplotenie výbehu pre hydinu alebo zajace si nevyžaduje také hrubé pletivo. S výškou je to už niečo iné, najmä pri niektorých druhoch sliepok. Najlepšia voľba je klasické šesťhranné pletivo, pri ktorom si môžete zvoliť priemer oka od 13 do 25 mm. Výšku oplotenia si môžete regulovať pomocou vrstvenia pletiva.

Pre dlhú životnosť pletiva sa odporúča kvalitná povrchová úprava zinkovaním, ktorá je odolná aj voči vplyvom počasia aj voči ohrýzaniu zvierat.

Dôležité doplnky

Keď už budete mať pasienok perfektne a pevne ohradený, nezabudnite zvieratám vo výbehu zabezpečiť dostatok pitnej vody a nejaké miesto, kde sa budú môcť skryť pred slnkom a dažďom.

Môžete vybudovať jednoduchý prístrešok alebo využiť stromy. Ak stromy nemáte, môžete ich vo výbehu dodatočne vysadiť. Ako ochrana pred ohrýzaním zvierat vám aj tu poslúži šesťhranné pletivo, ktoré zamedzí prístupu zvierat k mladým stromčekom alebo iným rastlinám vo výbehu.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk