Prečo si zvoliť zvárané panelové ploty?

Prečo si zvoliť zvárané panelové ploty?

Zvárané panelové oplotenie sa v posledných rokoch rozšírilo a je široko dostupné od rôznych dodávateľov. Tento dizajn je vhodný aj pre aplikovanie v situáciách, v ktorých sú primárne požiadavky priehľadnosť, rýchlosť inštalácie a nízke náklady. To sú zároveň najväčšie výhody tohto typu oplotenia.

Existuje veľa faktorov, ktoré odlíšia kvalitný panelový plot, ktorý je schopný zabezpečiť oblasť a dosiahnuť dlhú životnosť od tých, ktoré to nedokážu. Ak chcete zváraný panelový plot, ktorý bude vhodný pre daný účel počas dlhého životného cyklu, mali by ste zvážiť tieto faktory.

Hlavný faktor, ktorý je potrebné zvážiť, je kvalita ocele. Všetky zvárané pletivové panely začínajú ako zvitky z oceľového drôtu. Rovnako ako pri všetkých výrobkoch z ocele, kvalita a trvanlivosť konečného výrobku vyplýva z používania kvalitného materiálu a to je z veľkej časti hlavným faktorom procesu výroby drôtov. Vždy, keď je to možné, mali by ste skontrolovať, či oceľový drôt, ktorý používa výrobca oplotenia, je kvalitný a spätne vysledovateľný s akreditovaným zdrojom, aby sa zabezpečila konzistentnosť a dodržiavanie špecifikácie materiálu a tolerancií. Tieto parametre by mali sledovať hlavne tí, ktorí plánujú nákup veľkého množstva oplotenia.

Zvárané panely sa takmer vždy predávajú s ochranným povrchom pokrývajúcim drôt, či sú už pozinkované, potiahnuté zinkom alebo poplastované. Niektorí výrobcovia merajú priemery svojich drôtov po aplikácii ochranného povrchu. Drôt s menším priemerom s väčšou vrstvou ochranného povrchu neposkytuje rovnakú konštrukčnú pevnosť a odolnosť ako výrobok vyrobený z drôtu s väčším priemerom a menšou vrstvou ochranného povrchu, aj keď obidva budú vykazovať rovnaký celkový priemer.

Pozinkovaný zváraný panel je vyrobený z drôtu, ktorý bol pokrytý zinkom pred zváraním. Ide o to, že až po procese pozinkovanie prebieha zváranie vodorovných a vertikálnych drôtov, aby vznikli oká a celý panel. Týmto postupom sa však oslabujú pozinkované drôty v mieste zvárania.

Naopak panelové ploty potiahnuté zinkom po procese zváranie je odolnejšie, nakoľko sa zinkom pokryjú aj práve slabšie miesta, kde boli drôty zvarené. To prebieha práve po zváraní, čiže celý panel je nanovo pozinkovaný a tým sa vytvára lepší, kvalitnejší a trvácnejší panel. Tento druh má však vyššie náklady na výrobu a teda aj predajná cena bude vyššia, nakoľko po procese pozinkovania je potrebné odstrániť nerovnosti a ostré hroty spôsobené pozinkovaním.

Poplastované pletivo je obzvlášť účinné a trvácne, a preto sa odporúčajú aplikovať na miesta, kde budú na plot pôsobiť drsné podmienky, ktoré by ho mohli značne poškodiť a privodiť koróziu.

Vybrať pletivo na plot môže byť niekedy zložitejšie ako by ste si predstavovali. Preto, ak plánujete oplotiť väčší pozemok alebo areál, zvážte viacero možností a radšej dbajte na kvalitu oplotenia ako na úsporu peňazí. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk