Oplotenie pozemku: Prečo sa vždy poradiť s profesionálom?

Oplotenie pozemku: Prečo sa vždy poradiť s profesionálom?

Oplotenie pozemku slúži dlhé roky. Avšak iba vtedy, keď je kvalitné, pevné, disponuje vhodnou povrchovou úpravou a je správne nainštalované.

Keď sa rozhodnete kupovať pletivo na vlastnú päsť, bez predošlej konzultácie s odborníkom, riskujete. Profesionál vám povie veci, o ktorých nemá bežný človek ani tušenie. Vďaka tomu sa vyhnete kúpe nekvalitného, nedostatočne pevného či odolného pletiva alebo nezabudnete na dôležité prvky plotového príslušenstva. Zháňať ich dodatočne nie je práve zábava, najmä keď prídete na to, že vám chýbajú pri samotnej inštalácii pletiva.

Prečo je vhodné poradiť sa pri výbere pletiva s profíkom?

Kúpite si vhodný typ pletiva

Medzi najpredávanejšie typy pletiva patria 4-hranné pozinkované alebo poplastované pletivo, zvárané pletivo v rolkách a zvárané panely. Tie sa od seba odlišujú pevnosťou a odolnosťou, životnosťou, povrchovou úpravou či dizajnom. Takisto nie všetky sú vhodné, napríklad do kopcovitého terénu.

4-hranné pletivo je dostupné v pozinkovanej alebo poplastovanej verzii. Pozinkované je ekonomicky výhodné a dostatočne pevné. Na trhu je dlhé roky a stále sa teší veľkej obľube. Jeho prednosťou je aj schopnosť dobre kopírovať terénne nerovnosti. Oplotenie pozemku 4-hranným poplastovaným pletivom je bezúdržbové a jeho životnosť je až 20 rokov.

Ak hľadáte dizajnovo zaujímavejšie pletivo, stavte na zvárané pletivo v rolkách. Na výber máte viacero alternatív, ktoré sa líšia nielen vzhľadom, ale aj pevnosťou. Na vysokokvalitnú povrchovú úpravu sa vzťahuje záruka 15 rokov.

Čerešničkou na torte medzi drôteným oplotením sú plotové dielce s dĺžkou 2,5 metra. Zaujmú nielen dizajnom, ale najmä vysokou pevnosťou a ľahkou montážou. Preferujte ich vtedy, ak chcete vysokopevné oplotenie, napríklad kvôli veľkým psom.

Vyberiete si dostatočnú pevnosť a odolnosť

Mnohí výrobcovia uvádzajú na etiketách údaje o hrúbke drôtu poplastovaného pletiva, ktoré sú zavádzajúce. Iba profesionál vás upozorní na to, že najpodstatnejším údajom je samotná hrúbka drôtu, nie hrúbka drôtu s poplastovaním.

Oplotenie domu pletivom s tenkým drôtom môže byť labilné, náchylné na poškodenie a disponuje značne kratšou životnosťou. Platí to napríklad pre poplastované pletivo s drôtom do 1,5 mm. Vždy si vyberajte pletivá hrubšie ako 1,5 mm.

Ešte pred kúpou konkrétneho pletiva sa treba informovať na záručnú dobu, ktorá sa pri jednotlivých typoch pletiva líši. Napríklad pri zváraných pletivách v rolkách sa záruka na vysokokvalitnú povrchovú úpravu vzťahuje až na 15 rokov, avšak vydrží minimálne 20 rokov.

Nezabudnete na príslušenstvo k plotu

Ak má byť drôtené oplotenie dostatočne pevné a odolné a správne namontované, je potrebné, aby bolo vybavené plotovým príslušenstvom. Ide o stĺpiky, vzpery, spinky, bránky či podhrabovú dosku.

Potrebné plotové príslušenstvo vám vypočíta profesionál, alebo použite online kalkuláciu. Po zadaní základných údajov o type pletiva, konkrétnom produkte, výške, farbe, možnosti využitia podhrabovej dosky, rozmerov a počtu bránok získate cenovú kalkuláciu s výpisom všetkého materiálu.

Samozrejme, na pletivo sa dá pripevniť tieniaca sieť, ktorá takisto patrí k príslušenstvu. Poskytne vám cenné súkromie i tieň.

Získate odpovede na otázky k inštalácii pletiva

Chystáte sa na montáž pletiva svojpomocne? Ak nemáte skúsenosti s inštaláciou pletiva, preštudujte si obrázkový návod na montáž. V prípade, že vám niečo nebude jasné, obráťte sa na profesionála z firmy, v ktorej ste kupovali pletivo. Dostanete cenné rady, ktoré vám ušetria kopec nervov, energie i času. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk