Návod: Zvárané panely svojpomocne

Návod: Zvárané panely svojpomocne

Montáž zváraných panelov je o niečo zložitejšia ako montáž klasického štvorhranného pletiva. Vyžaduje si presnosť a precíznosť, aby sa zachovala odolnosť panelov a zároveň estetický vzhľad oplotenia.

Potrápiť vedia najmä terénne nerovnosti a výškové rozdiely na pozemku.


Začíname

K montáži zváraných panelov budeme potrebovať, okrem samotných panelov, plotové stĺpiky a príchytky plotových panelov.

Z pracovného náradia si pripravte zemný vrták - ručný alebo motorový, lopatu, fúrik, drevený kôl, vodováhu, povraz, kolíky, farebný sprej.

Obvod pozemku najprv vyznačíme pomocou kolíkov a napnutého povrazu. Prípadné nerovnosti povrchu upravíme a sprejom vyznačíme miesta pre jamy na betónový základ stĺpikov.

Pozor! Zvárané panely nie je možné, na rozdiel od štvorhranného pletiva, natiahnuť. Miesta pre zabetónovanie stĺpikov je teda nutné veľmi dôkladne vymerať a dodržať presnú rozteč.


Hĺbenie a betónovanie jám

Jamy na betónový základ hĺbime pomocou zemného vrtáku do hĺbky min. 60cm v závislosti od výšky plotu. Čím vyšší plot, tým hlbší základ by sme mali vykopať. Priemer jamy je 15-20 cm.

Podľa výslednej výšky plotu si vymeriame a vyznačíme na stĺpikoch časť, ktorá bude v zemi tak, aby vo výsledku boli všetky stĺpiky v jednej úrovni.

Do vykopanej jamy vsadíme stĺpiky, vyrovnáme vodováhou a zasypeme suchým betónom. Tyčou alebo dreveným kolom utlačíme betón tak, aby bol hutný a bez vzduchových bublín. Betón necháme vytvrdnúť niekoľko dní v závislosti od počasia.

Montáž panelov

Po vyschnutí betónu môžeme začať montovať zvárané panely. Panely montujeme na stĺpiky pomocou panelových príchytiek.

Je dôležité si panel ešte pred uchytením zrovnať do presnej výšky, pričom terénne nerovnosti a výškové rozdiely riešime výškovými odskokmi. Pri výškových rozdieloch sú potrebné dlhšie stĺpiky alebo ich väčší počet pre nadpojenie.

Úchytky na pletivo umiestňujeme tesne pod vodorovné drôty, aby sme zamedzili posúvaniu panelov.

Na záver treba dodať, že nie každý z nás je zručný majster a domáci kutil. Ak si nie ste istý, či montáž panelov zvládnete, je lepšie sa hneď na začiatku obrátiť na profesionálov.

Kvalitné zvárané panely majú antikoróznu úpravu vypalovanou polyesterovou farbou. Ak by sa panel počas montáže náhodou poškodil, poškriabané miesto začne časom korodovať a znehodnocovať celý panel.

Skúsení pracovníci namontujú oplotenie presne a dobre hneď na prvý raz. Vyhnete sa tak zbytočným nepríjemnostiam alebo opravám v budúcnosti.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk