Kúpili ste si plastové pletivo? Aký je ďalší postup?

Kúpili ste si plastové pletivo? Aký je ďalší postup?

Oplotenie pozemku je jedným zo zásadných faktorov, ktoré vám pomôžu ochrániť váš majetok a vymedziť a ohraničiť váš súkromný priestor.

Potrebujete kvalitné oplotenie pre váš pozemok?

Rozhodli ste sa pre kúpu plastového pletiva? Potom je dobré vedieť, aké ďalšie kroky by ste mali podniknúť pri jeho montáži a inštalácii.

Plotové pletivo je skvelou voľbou vďaka jeho odolnosti, trvácnosti aj cenovej dostupnosti. Má charakteristiky a benefity, ktoré oceníte aj priebehom času. Na trhu sú rôzne druhy pletiva, no zameriame sa hlavne na plastové pletivo.

Plastové ploty sú stále populárnejšie. Ich inštalácia a montáž je pomerne jednoduchá a ich údržba nevyžaduje mnoho úsilia ani času, čo je ich veľkou výhodou.

Na trhu je viacej druhov plastových pletív, z ktorých si viete zvoliť ten, ktorý vám najviac vyhovuje.

Plastové pletivo

Poplastované pletivo- vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu a následne upravené ďaľšou antikoróznou vrstvou z PVC či polyesteru. Jeho životnosť je vysoká, približne 15-20 rokov. Tento typ pletiva pôsobí esteticky a nie je potrebné ho natierať.

Plotové systémy zahŕňajú široké spektrum vecí a komponentov potrebných pre stavbu a montáž oplotenia. Medzi ne patria:

  • Zvárané panely- pozinkované alebo poplastované.

Pozinkované- sú po zváraní žiarovo pozinkované a zvary panela sú chránené vrstvou zinku

Poplastované- sú vyrobené z pozinkovaných drôtov pred zváraním, pričom obsah zinku je minimálne 40mg/m2. Druhá ochranná vrstva polyesteru je nanášaná elektrostaticky v hrúbke 100 mikrónov. Ich odolnosť voči korózii je minimálne 20 rokov. Sú na výber v mnohých farebných prevedeniach a pôsobia esteticky.

  • Zvárané pletivá- sú vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu, po zváraní elektrostaticky poplastované vysokoadhéznym polyetylénom. Majú antikoroznu úpravu
  • Štvorhranné pletivá- pozinkované alebo poplastované

Pozinkované- sú vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu. Sú pevné a oderuvzdorné a majú odolnosť voči korózii 8 až 10 rokov.

Poplastované- sú vyrobené zo žiarovo pozinkovaného drôtu a polyesteru alebo a následne upravené PVC. Ich životnosť je mimoriadne vysoká, minimálne 15 rokov. Netreba ich natierať a pôsobia vkusne a upravene.

  • Plotové stĺpiky a vzpery
  • Brány a bránky
  • Tieniace siete
  • Drôty

Pred tým, ako sa pustíte do montáže pletiva, mali by ste brať do úvahy niektoré parametre, ktoré vám môžu byť pri inštalácii oplotenia veľmi nápomocné.

  • typ oplotenia- zvoliť si ten správny a vhodný typ oplotenia je prvým krokom k úspechu
  • výška oplotenia- mali by ste poznať výšku oplotenia, kam až bude siahať
  • dĺžky strán oplotenia- aký dlhý bude váš plot
  • miesto montáže- dôležité je brať do úvahy miesto montáže a parametre pozemku
  • Zvoľte si vhodné miesto pre vaše oplotenie

Aké sú parametre a ráz vášho pozemku? Ide o povrch kopcovitý, terasovitý či rovný? Aká je jeho povrchová úprava?

  • Zvoľte si vhodný typ oplotenia
  • Plotové stĺpiky namontujte správnym spôsobom
  • Dbajte na správnu, primeranú napnutosť použitého drôtu
  • Vyberte si vhodné nástroje a pomôcky k montáži

Aký je ďalší postup pri inštalácii oplotenia (plastového pletiva)?

Pripravte si priestor pre oplotenie pozemku

Abyste mohli začať so stavbou a inštaláciou vášho pletiva, budete potrebovať vyčistiť miesto budúceho oplotenia. Ak sa na mieste nachádzajú napríklad zvyšky predchádzajúceho plota, je potrebné ich odstrániť. Rovnako tak je dôležité vyčistiť priestor a terén od nevyhovujúceho rastlinstva.

Zmerajte dĺžku vášho plota

Zmerať dĺžku plota je jednou z prvých veci pri jeho následnej inštalácii. Vďaka zisteným rozmerom oplotenia budete vedieť aj to, koľko materiálu a komponentov máte použiť.

Namontujte plotové stĺpiky

Prvým krokom je vymeranie oplotenia pozemku a vytrasovanie jeho línie. Je potrebné označiť si začiatok i koniec oplotenia a jeho rohové body, kde budú postavené stĺpiky. Od stĺpikov potom natiahnite špagát a vyhĺbte jamy pre priebežné stĺpiky .

Dbajte na odolnosť a celkovú pevnosť oplotenia

Odolnosť a pevnosť oplotenia vám pomôžu zabezpečiť vzpery. Zabraňujú, aby sa krajné a rohové stĺpiky ohýbali pri napínaní pletiva.

Napínanie pletiva

Na plotové stĺpiky sa v dvoch alebo troch miestach uchytávajú napínacie drôty. To záleží od výšky oplotenia.

Rolku pletiva postavte k rohovému stĺpiku. Potom je potrebné pripevniť začiatok pletiva použitím viazacieho drôtu. Pletivo postupne rozmotávajte a viazacím drôtom spájajte s napínacím drôtom.

Plastové pletivo je veľmi trvácne a odolné voči mnohým vplyvom, ktoré na neho pôsobia. Jeho výberom ste spravili dôležitý krok k tomu, aby vám vaše oplotenie prinieslo čo najdlhšie želaný úžitok. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk