Chovateľské pletivá: ktoré materiály sú najlepšie?

Chovateľské pletivá: ktoré materiály sú najlepšie?

Štandardne sa chovateľské pletivá používajú na oplocovanie výbehu zvierat, stavbu voliér a klietok. Niektoré sú bežne používané aj na oplocovanie iných objektov. Napríklad štvorhranné pletivo, ktoré je často vidieť okolo záhrad a rodinných domov.

Ako si vybrať chovateľské pletivá?

Pri výbere chovateľského oplotenia sú dôležité viaceré faktory – veľkosť a množstvo zvierat, veľkosť výbehu / voliery a ochrana pred prirodzenými predátormi.

Najpevnejšie chovateľské pletivo je uzlové, ktoré vydrží nápor aj tých najsilnejších zvierat ako sú kozy, ovce, ošípané alebo kone.

Šesťhranné a štvorhranné zvárané pletivo s menšími okami je vhodné na oplotenie zajačincov, výbehu sliepok a inej hydiny.

Nielen hrúbka drôtu rozhoduje

Samozrejme, platí známa rovnica – čím väčšia hrúbka drôtu, tým pevnejšie pletivo. Na druhej strane aj to najpevnejšie pletivo vám bude na nič, ak materiál, z ktorého je vyrobené, začne po rokoch korodovať a strácať pevnosť.

Na chovateľské pletivo sú vhodné len dva druhy materiálu – hliník a oceľ.

Hliníkové pletivo

Hliníkové pletivo je pevné a odolné voči hrdzi a znehodnoteniu. Je v podstate bezúdržbové a určite prežije vás aj všetky vaše zvieratá.

Na druhej strane sú financie, ktoré ste ochotný do oplotenia investovať. Cena hliníkového pletiva je pomerne vysoká a pri ohradení veľkého výbehu siahnete hlboko do vrecka.

Oceľové pletivo

Plotové pletivo vyrobené z ocele je v podstate rovnako pevné ako hliníkové. Čo však mnohých chovateľov odrádza, je príliš rýchle vonkajšie opotrebenie pletiva.

To môže byť pravda, pokiaľ sa rozhodnete pre najlacnejšiu alternatívu na trhu. Sú to oceľové pletivá vyrobené zo surovej ocele bez akejkoľvek antikoróznej úpravy.

Pozinkované pletivo

Aby bolo pletivo odolné voči vplyvom počasia, musí byť minimálne ošetrené pozinkovaním. Najtrvácnejšia forma je však dvojitá antikorózna úprava – zinkovanie ako základ a vysoko kvalitné PVC ako nadstavba.

Takto ošetrené pletivo zvládne bez problémov aj 20 rokov bez väčších škôd na materiáli. Je bezúdržbové a pri kvalitnej prvotnej inštalácií si nevyžaduje žiadne zásahy, či opravy. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk