​Ako si vybrať to správne chovateľské pletivo

​Ako si vybrať to správne chovateľské pletivo

Chovateľské pletivo slúži na vymedzenie priestoru pre chov domácich a hospodárskych zvierat a poskytuje ochranu pred prípadným nebezpečenstvom.

Chystáte sa chovať hydinu, králiky, ovce, kozy či hovädzí dobytok? V tom prípade je dôležitá nielen láska k zvieratám, dostatok informácií a vedomostí o ich chove i pravidelná starostlivosť, ale aj zabezpečenie bezpečného a komfortného priestoru pre ich život.

Oplotenie pre zvieratá môžete zhotoviť z viacerých typov pletiva. Špeciálne je na tento účel určené chovateľské pletivo. Avšak chovateľské obory sa dajú oplotiť aj uzlovým pletivom.

Chovateľské pletivo: kritériá, ktoré vám uľahčia výber

Skôr, ako kúpite konkrétne pletivo pre zvieratá, vezmite do úvahy niekoľko dôležitých skutočností. Vďaka nim bude oplotenie pevné, odolné, bezpečné, vzhľadovo atraktívne i cenovo výhodné. Čo je dôležité zvážiť?

Účel, ktorý má pletivo spĺňať

Na oplotenie pozemku sa najčastejšie využívajú 4-hranné pletivo, zvárané pletivo v rolkách a zvárané panely. Na zhotovenie ohrád pre zvieratá, kuríny, voliéry, králikárne alebo na stavbu klietok pre malé zvieratá slúži najmä chovateľské pletivo, dostupné v podobe 6-hranného pletiva alebo zváraných sietí. Chovateľské obory bývajú zhotovené z uzlového pletiva.

To znamená, že ešte pred tým, ako si vyberiete konkrétne chovateľské pletivo, je nutnosťou zohľadniť účel, ktorý má plniť. To sa odvíja od potrieb jednotlivých domácich či hospodárskych zvierat.

Klasikou medzi chovateľskými pletivami je 6-hranné pletivo. Na svojej rodinnej farme ho využijete na uzatvorenie králikární a kurníkov. Je dostupné vo výške 50 alebo 100 cm, veľkosti oka 13, 16, 20 a 25 mm a v pozinkovanej či poplastovanej verzii.

Väčšou pevnosťou a odolnosťou disponujú zvárané siete, nakoľko sú ošetrené pozinkovaním po zváraní, alebo vysokoadhéznym plastom. Hodia sa na stavbu klietok pre vtáky, oplotenie voliér alebo výbehu pre menšie zvieratá. Môžete si ich zadovážiť vo výške 100 cm.

Chovateľské obory, lesnícke a farmárske pozemky oplotíte aj uzlovým pletivom. Samozrejme, využiť môžete aj klasické 4-hranné pozinkované alebo poplastované pletivo, štandardne využívané na oplotenie domu.

Druh zvierat, ktorý chováte

Každé domáce či hospodárske zviera má iné potreby. Oplotiť pozemok, kde sa pasie dobytok, ostnatým drôtom, je už minulosť. Oveľa lepšie poslúži pevné uzlové pletivo.

Chováte ovce alebo kozy a žijete blízko lesov? Je dôležité chrániť ich pred nebezpečenstvom v podobe predátorov. V tomto prípade je dobrou voľbou 4-hranné pletivo, ktoré navyše dobre kopíruje terénne nerovnosti. Čiže ho oceníte aj v mierne zvlnenom či kopcovitom teréne.

Pre hydinu je vhodné zhotoviť plot zo 4-hranného pletiva a zvnútra ho vystužiť 6-hranným. Takéto oplotenie ochráni hydinu pred nebezpečenstvami z okolia a zároveň zníži riziko zranenia kvôli prepchávaniu hlavy cez plot.

Pevnosť, odolnosť a životnosť

Jednotlivé druhy pletiva, vhodného na chovateľské účely, sa medzi sebou líšia pevnosťou, odolnosťou i životnosťou. Chovateľské zvárané siete sú pevnejšie a odolnejšie ako 6-hranné zajačie pletivo. Sú ošetrené pozinkovaním po zváraní alebo vrstvou odolného PVC.

Keď sa rozhodnete na chovateľské účely využiť štandardné 4-hranné pozinkované pletivo, disponuje životnosťou 6 rokov. Poplastované 4-hranné pletivo vydrží minimálne 15 rokov.

4-hranné pletivo si môžete vyberať z rôznych veľkostí oka, hrúbok drôtu, výšky i balení. Nezabúdajte, že čím väčšia hrúbka drôtu, menšie oko, väčší priemer (hrúbka) stĺpika, menšia osová vzdialenosť stĺpikov, väčší počet vzpier v oplotení a väčší počet napinákov na vyšponovanie pletiva, tým pevnejšiu ohradu pre zvieratá získate. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk