Ako si vybrať bránu k rodinnému domu

Ako si vybrať bránu k rodinnému domu

Ak stojíte pred rozhodnutím, aký typ plotovej brány zvoliť, ste na správnom mieste. V tomto článku sa pozrieme na jednotlivé druhy vstupných brán a ich vlastnosti. Rozoberieme si viaceré typy pozemkov a povrchov podľa vhodnosti na umiestnenie rôznych typov brán. Ak je niečo, čo by sme pri výbere brány nemali za žiadnych okolností zvažovať, tak je to materiál a povrchová úprava. Kvalita materiálu a dvojitá antikorózna povrchová úprava pozinkovaním a vypaľovanou UV stabilnou polyesterovou farbou je základnou výbavou, nad ktorou nikdy nepolemizujte, pokiaľ chcete zaručiť svojej bráne dlhú životnosť a farebnú stabilitu.

Na pozemku záleží

Pozemok z hľadiska výberu brány je významným prvkom, ktorý ovplyvňuje výber hneď z niekoľkých hľadísk. Veľkosť a dispozícia pozemku môže výber značne zúžiť, hlavne na malých pozemkoch. Na otváranie dvojkrídlovej brány treba dostatočný priestor za bránou a dostatočnú šírku prejazdu, t. j. minimálne 3 metre pre osobné vozidlo. Na malom pozemku a pozemku, kde je krátky priestor medzi bránou a stenou domu, by ste po zaparkovaní vozidla len ťažko zavreli krídla brány. Na takéto typy pozemkov sa hodia posuvné brány, ktoré sa neotvárajú do priestoru. Na trhu sú dva typy posuvných brán: posuvné brány na koľanici a samonosné brány. Samonosná brána vyžaduje o niečo viac priestoru pre zasunutie ako posuvná brána na koľajnici, preto ak disponujete naozaj obmedzenými priestorovými podmienkami, posuvná brána na koľajnici je presne pre vás.

Pokiaľ ste vlastníkom členitého pozemku s nerovnosťami pod bránou, ktoré sa nechystáte kvôli novej bráne upravovať, prípadne chcete pod bránou trávnik či neporušenú dlažbu, v tom prípade je pre vás jediným nepoužiteľným variantom posuvná brána na koľajnici. Posuvná brána s koľajnicou vyžaduje rovný povrch, do ktorého sa vybetónuje základ na osadenie koľajnice. Brána je vybavená kolieskami, ktoré pri otváraní a zatváraní jazdia po kaľajnici. Z tohto dôvodu je nutný rovný povrch bez nerovností. Samonosná posuvná brána nepotrebuje rovný povrch v šírke prejazdu. Stačí vyrovnať povrch pre betónový základ kde bude umiestnený C-profil a nosný vozík. Dvojkrídlovej bráne členitý povrch v šírke prejazdu rovnako nevadí.

Častokrát najmä v horských oblastiach sa stavajú rodinné aj rekreačné domy na svahovitých pozemkoch. Pre svahovitý pozemok platia veľmi podobné kritéria ako pre pozemok s povrchovými nerovnosťami. Krídlovú bránu je vo väčšine prípadov možné osadiť. Na veľmi svahovitom teréne odporúčame skôr posuvné plotové brány. Posuvnú bránu s koľajnicou je možné osadiť po dôkladnom vyrovnaní terénu v časti kde bude brána jazdiť. Posuvnej samonosnej bráne nevadí ani svah, keďže v časti prejazdu je vo vzduchu. Podmienkou je kvalitný betónový základ na vyrovnanom povrchu.

Posuvné brány, ktoré jazdia do kopca sa montujú spolu s automatickou brzdou. Pri exponovaných a inak komplikovaných terénoch je dobré poradiť sa s profesionálmi, ktorý vám pomôžu vybrať vhodný typ brány na základe dlhoročných skúseností.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk