3 popínavé rastliny, ktoré chcete vo vašej záhrade.

3 popínavé rastliny, ktoré chcete vo vašej záhrade.

Uvažujete, ako dodať vašej záhrade nevšednosť? Chcete zakryť nepekný pohľad na starý múr, mať o niečo viac súkromia na terase alebo len jednoducho vniesť ešte o niečo viac zelene do záhrady?

Navodiť tú správnu pohodu a atmosféru vo vašej záhrade vám pomôžu plazivé a popínavé rastliny. Plazivé, popínavé či ťahavé rastliny - všetky názvy hovoria o špecifickom druhe rastlín, ktoré dokážu pokryť zeleňou celé múry, pergoly, panelové ploty, steny ale aj vytvárať kvetinové koberce.

Existuje nespočetné množstvo plazivých a popínavých rastlín. Plazivé rastliny (pôdopokryvné) sa zvyknú rozrastať po zemi a vytvárať známe kvetinové koberce. Napríklad levanduľa alebo borievka.

Popínavé rastliny sa dokážu ťahať do výšky a tak bez problémov obrastú starý strom, stĺpy, záhradné oblúky z dreva, besiedky a na nezastrešených terasách vytvoria osviežujúci tieň.

Nie je vylúčené sadenie popínavých rastlín do črepníkov na balkóny alebo terasy. No mali by ste rátať s tým, že sa po čase poriadne rozrastú.

Popínavé rastliny môžu byť stálozelené, opadavé aj kvitnúce. My vám ukážeme tri najobľúbenejšie popínavé rastliny, ktoré vám budú robiť radosť vždy keď sa prejdete vašou záhradou.

Vistéria

Táto mimoriadne húževnatá a odolná popínavka dokáže veľmi rýchlo pokryť aj veľké plochy. Ak má dostatočnú oporu, dokáže sa rozrásť do obrovských rozmerov.

Začiatkom jari začne vistéria bohato kvitnúť. Voňavé strapce kvetov môžu byť v fialovej, ružovej, bielej či modrej farby. Vistéria je veľkolepou ozdobou vstupných brán domov a terás.

Zemolez Henryho

Z množstva popínavých zemolezov si môžete vybrať poloopadavé aj celozelené druhy. Zemolez Henryho je neopadavý druh popínavej rastliny, ktorá vydrží aj naše chladné zimy a je stále zelená. Takže ak hľadáte celoročnú ozdobu záhrady, zemolez Henryho je to pravé pre vás.

Zemolez je známy pre svoje lesklé, kožovité listy, ktoré vytvárajú zaujímavú textúru. Je to nenáročná rastlina, ktorá pokryje akékoľvek pletivo, steny altánku, pergolu a akúkoľvek inú konštrukciu. Od júna do septembra kvitne pestrofarebnými kvetmi.

Pavinič

Pavinič je naozaj rýchlorastúca popínavá rastlina, ktorá za pár sezón dokáže pokryť celé oplotenie, altánky, pergoly, okrasné oblúky a dokonca steny a múry starých budov, ktoré nepoškodí. Dokáže narásť 1 - 2 metre za sezónu.

Listy paviniča sa počas sezóny rôzne sfarbujú. Najkrajšie sú počas jesene, kedy nadobudnú sýtu červenú farbu.

Táto popínavá rastlina si vyžaduje občasný rez, inak sa vám rozrastie všetkými smermi.

Tieto tri popínavé rastliny sú len zlomkom zo svojho rastlinného druhu. Možno vám imponuje známy brečtan alebo bohato kvitnúca popínavá ruža. Bez ohľadu na to, ktorú rastlinu si vyberiete, je to elegantný spôsob ako vniesť záhrade nový život, zakryť nepekné časti a vytvoriť súkromie. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk